Mozartovy košíčky
Jeden den si připravte krém, košíčky i marcipán. Druhý den jen během chvilky celý minidezertík zkompletujete.
Čokokošíček
15 g kakaa
135 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
30 g žloutků (2 ks)
90 g másla
Špetka soli
Všechny suroviny kromě žloutků smícháme do drobenky, ideální je na to K metla, ale je možné těsto zpracovat i ručně. Následně přidáme žloutky a výsledné těsto necháme dvacet minut odpočinout zabalené v lednici. Pak vymačkáme do košíčků a pečeme na 180 °C asi 10 minut. Ihned vyklopíme a necháme vychladnout.
Čokoládový krém
100 g mléčné čokolády
100 g smetany 33%
60 g lískooříškového másla (můžete případně zaměnit za arašídové)
60 g másla
Smetanu zahřejeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Vymícháme dohladka, poté přidáme oříškové máslo a máslo. Vše promícháme tyčovým mixérem a necháme přes noc na kontakt zakryté v lednici. Druhý den necháme povolit v pokojové teplotě, poté promícháme, ale nešleháme!
Pistáciový marcipán
100 g pistácií nebo pistáciové mouky
100 g moučkového cukru
10 g rumu (nebo vody)
Pistácie rozemeleme najemno (můžeme použít pistáciovou mouku) a v robotu nebo v ruce mícháme s cukrem a rumem tak dlouho, dokud se nám nevytvoří pevná nedrobivá hmota, kterou necháme zabalenou ve folii do druhého dne v lednici.
Čokopoleva
40 g čokolády 70%
40 g smetany 33%
Smetanu zahřejeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu, vše vymícháme dohladka. Můžete také zahřát smetanu i s čokoládou v mikrovlnné troubě.
Kompletace
Pistáciový marcipán si rozválíme na tenkou placičku (pokud se lepí, podsypáváme moučkovým cukrem), ze které vykrajovátkem vykrájíme kolečka o průměru lehce menším, než je průměr horní části košíčků.
Košíček naplníme pomocí zdobícího sáčku s hladkou špičkou čokoládovým krémem, který přiklopíme kolečkem marcipánu. Na kolečko opět stříkneme bochánek krému, který nahoře lehce polejeme čokopolevou, kterou ozdobíme půlkami nebo nasekanými kousky pistácií.
TIP: Část čokoládového krému můžete také ještě před uložením do lednice rozlít do malých silikonových formiček a dát přes noc do mrazáku. Druhý den pak krém stříkáte jen dovnitř košíčků a na marcipánové kolečko položíte čokoládový tvar.