Odpalované Harlekýny

 

Odpalované Harlekýnky

Na asi 22 kusů choux

Odpalované těsto

60 g vody

60 g mléka

2 g soli

2 g cukru

60 g másla

60 g hladké mouky

5 g kakaa

125 g vajec

Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo přivedeme k varu, vmícháme prosátou mouku s kakaem a odpalujeme cca 2 minuty. Přendáme do robota, mícháme do lehkého zchladnutí a postupně vmícháme rozšlehaná vejce. Přendáme do zdobícího sáčku a nastříkáme buď přímo na plech, nebo do půlkulových silikonových formiček, které můžeme zmrazit.

 K-smrti-dobry_400x200

 

Křupavá vrstva

50 g cukru krupice

50 g másla

30 g hladké mouky

10 g kakaa

Máslo, mouku, kakao a cukr smícháme a rozválíme na tloušťku cca 2 mm, zamrazíme a vykrájíme kolečka o průměru 5-6 cm.

 

Čokoládový krém

400 g smetany 33%

60 g glukózy

1 g soli

40 g mléka

70 g žloutků

140 g čokolády 54%

2 plátky želatiny

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. 250 g smetany, mléko, sůl a glukózu zahřejeme pod bod varu a nalejeme za stálého míchání na žloutky. Společně vše zahřejeme na 82 °C, přidáme vymačkanou želatinu a nalejeme na čokoládu. Promícháme tyčovým mixérem a po vychladnutí pod 30 °C opatrně vmícháme zbytek ušlehané smetany.

 

Chantilly krém

300 g smetany 33%

45 g mléka

150 g mascarpone

4 plátky želatiny

Mléko s 30 g smetany zahřejeme a přidáme do něj namočenou a vymačkanou želatinu. Přidáme mascarpone a zbytek smetany a promícháme pomocí tyčového mixéru. Necháme alespoň 6 hodin v lednici.

 

Kompletace

Na pečící papír nebo silikonovou podložku položíme zmrzlé půlkoule z odpalovaného těsta, na ně položíme křupavá kolečka a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C. Teplotu ihned stáhneme na 175 °C a pečeme 25–35 minut. Vychlazené choux z horní části propíchneme párátkem nebo špejlí a dovnitř sáčkem nastříkáme čokoládový krém. Horní část ozdobíme pomocí řezané špičky smetanovým krémem. Dozdobíme kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz