📖 Máslový ležák 🪄

☑️ Karamel
50 g cukru krupice
10 g glukózy
60 g smetany
40 g másla
1 vanilkový lusk
Cukr a glukózu necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zrníčka z lusku i lusk samotný, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení. Přes sítko nalejeme do sklenice a necháme vychladit.
☑️ Karamelová smetana
100 g smetany
2 lžíce vychlazeného karamelu
Smetanu s karamelem vyšleháme do polotuha, poslouží nám k tomu dobře šlehač na mléko.
☑️ Kompletace
2 lžíce karamelu
100 ml 100% jablečného džusu nebo moštu
200 ml perlivé vody
Vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
Do sklenice nalejeme karamel a džus, dobře promícháme. Přidáme pár kapek vanilkového extraktu a zalejeme perlivou vodou. Navrch přidáme několik lžic karamelové smetany.
Neplecha ukončena! ❤️🪄

